Образ МИЛОСЕРДНОГО ІСУСА

За дві тисячі років після смерті і воскресіння Спасителя було намальовано безліч образів та ікон з ликом Ісуса. Від малятка на руках Діви Марії до Христа розп'ятого на хресті і воскреслого у славі художники намагалися відтворити фізичну подобу Воплоченого Сина Божого.

Один образ милосердного Спасителя заслуговує особливої уваги - той який Ісус Христос сам наказав намалювати Святій Сестрі Фаустині в 1932 році, давши їй неодноразово побачити себе таким яким він бажав бути зображеним.

22 лютого 1931 року, на 18 сторінці свого Щоденника с. Фаустина записала такі слова:

“Увечері, коли я була в келії, я побачила Господа Ісуса, вбраного в білі шати. Одна рука Його була зведена для благословення, а друга торкалася одягу на грудях. Зі складок одягу на грудях виходили два великі промені, один червоний, а другий білий. Я мовчки дивилася на Господа, в моїй душі одночасно панували і страх, і велика радість. Ісус сказав мені: Намалюй образ згідно з тим, що бачиш, з підписом: Ісусе, довіряю Тобі. Я бажаю, щоб цей образ вшановувано спочатку у вашій каплиці і у цілому світі. Обіцяю що душа, яка віддаватиме шану цьому образу, не загине. Обіцяю також вже тут, на землі, перемогу над ворогами, а особливо в годину смерті. Я сам захищатиму її як Свою славу.” (Щоденник 47-48).

Характерними для цього зображення Христа є два промені. Ісус пояснив їх значення так:


Ті два промені означають Кров і Воду, – блідий промінь означає воду, яка усправедливлює душі, червоний промінь означає Кров, яка є життям душ...

Ті два промені вийшли з надр Мого Милосердя тоді, коли Моє конаюче на хресті Серце було пробите списом.

Ті промені захищають душі від гніву Мого Отця. Щасливий, хто житиме в їх тіні, бо не досягне його справедлива рука Бога. Прагну, щоб перша неділя після Великодня була святом Милосердя. (Щоденник 299)


Очищає душу Тайна Хрещення і Сповіді, а найщедріше живить її Євхаристія, отже, ті два промені означають святі Тайни і усі ласки Святого Духа, біблійним символом якого є вода, а також новий союз Бога з людиною на основі крові Христа.

Зміст цього образу дуже тісно пов’язаний з літургією цієї неділі. Церква східного і західного обрядів читає у цей день той сам уривок Євангелія від св. Йоана про з’явлення воскреслого Христа апостолам і встановлення св. Тайни Сповіді (Йо. 20, 19 – 29). Отже, образ представляє воскреслого Спасителя, який приносить людям мир, відпускаючи гріхи, ціною своїх страждань і хресної смерті. Промені крові і води, які пливуть з пробитого списом Серця (невидимого на образі), а також рубці від ран розп’яття нагадують події Великої П’ятниці (Йо. 19, 17-18; 33-37). Образ Милосердного Ісуса, отже, об’єднує в собі ці дві євангельські події, які найповніше свідчать про любов Бога до людини.

Образ Милосердного Ісуса часто слушно називають образом Божого Милосердя, адже саме у пасхальній містерії Христа найвиразніше виявилася любов Бога до людини.

ЗАКЛИК ДО ДІЛ МИЛОСЕРДЯ

Образ не тільки представляє Боже милосердя, але й виконує роль знаку, який покликаний нагадати про обов’язок християнського довір’я до Бога і дієвої любові до ближніх. Образ підписаний – з наказу Христа – словами: “Ісусе, довіряю Тобі”.

Через цей образ уділю багато ласк душам, він повинен нагадувати про вимоги Мого милосердя, бо навіть найсильніша віра нічого не поможе без вчинків. (Щоденник 742)

З почитанням образу, яке полягає на християнській довірі і милосерді, Ісус пов’язав особливі обітниці: вічного спасіння, великого поступу на шляху християнської досконалості, ласку щасливої смерті й багато інших ласк, про які з вірою люди проситимуть Його.


Через цей образ наділятиму душі багатьма ласками, а тому хай всяка душа має до нього доступ. (Щоденник 570)


Одного разу Ісус сказав мені: мій погляд з того образу такий самий, яким був погляд з хреста. (Щоденник 326)


Даю людям посуд, з яким вони повинні приходити по ласки до джерела милосердя. Тим посудом є той образ з підписом: Ісусе, довіряю Тобі. (Щоденник 327)


Не в красі фарби ні пензля велич цього образу, а в Моїй ласці. (Щоденник 313)

Наказ Ісуса Св. Фаустині про намалювання цього образу є тісно повязаний з бажанням Спасителя щоб свято Його Милосердя урочисто відзначалося в цілій Вселенській Церкві.

НЕДІЛЯ БОЖОГО МИЛОСЕРДЯ є найважливішою формою почитання Божого Милосердя, до цього свята є привязані численні обіцянки ласк і дарів.

Читайте далі:

  • Історія образу за життя Св. Фаустини (текст готується)

  • Що розказали очевидці про малювання образу (текст готується)

  • Що сталося з образом після смерті монахині і вибуху Другої Світої війни (текст готується)

  • Різні версії образу (текст готується)

  • Подібність образу художника Є. Кизиміровського до обличчя на Туринській Плащаниці (текст готується)

  • Образ Милосердя у Львівській Катедрі - найстарша існуюча копія