ТАЙНА ПОКАЯННЯ -

ТРИБУНАЛ МИЛОСЕРДЯ

Сьогодні сказав мені Господь: Дочко, коли приступаєш до св. сповіді, до цього джерела Мого милосердя, завжди спливають на твою душу Моя Кров і Вода, які вийшли з Мого Серця і освячують твою душу. Кожного разу, коли наближаєшся до св. сповіді, вся занурюйся у Моєму милосерді з великою вірою, щоб Я міг вилити на твою душу щедрість Своєї ласки. Коли наближаєшся до сповіді, знай про те, що Я Сам у сповідальниці чекаю на тебе, тільки заслоняюся священиком, але Сам дію в душі. Тут нікчемність душі зустрічається з Богом милосердя. Скажи душам, що з цього джерела милосердя душі черпають ласки тільки за допомогою довір’я. Якщо матимуть велике довір’я, Моя щедрість буде безмежною. Потоки Моєї ласки заливають покірні душі. Гордовиті завжди убогі і ниці, адже Моя ласка відвертається від них до покірних душ.

Щоденник 1602

Сьогодні знову Господь повчив мене, як я повинна приступати до Тайни Сповіді: Дочко Моя, як ти готуєшся у Моїй присутності, так і сповідаєшся переді Мною, священиком Я тільки заслоняюся. Ніколи не аналізуй, яким є цей священик, яким Я заслонився, і так розкривайся у сповіді, як переді Мною, і Я наповню твою душу Моїм світлом.

Щоденник 1725

Пиши, говори про Моє милосердя. Скажи душам, де повиннi шукати утiх, тобто в трибуналi милосердя, там є найбiльшi чуда, якi постiйно повторюються. Щоб отримати це чудо, не треба нi вiдбувати далекого паломництва, нi здійснювати якiсь зовнiшнi обряди, – вистачить схилитися перед Моїм заступником з вiрою i виявити свою нiкчемнiсть, i чудо Божого милосердя виявиться в усiй повнотi. Навiть, якщо б ця душа розкладалася, як труп, i навiть якщо б, на людський погляд, вже не було для неї воскресiння i все втрачено, не так є на Божий погляд, чудо Божого милосердя воскресить цю душу в усiй повнотi. Нещаснi, якi не користають з цього чуда Божого милосердя, [колись] марно волатимуть, але буде вже пiзно.

Щоденник 1448

Напиши, дочко Моя, що Я є самим милосердям для душі, яка кається. Найбільша ницість душі не запалює Мене гнівом, а Моє Серце зворушується великим милосердям до неї.

Щоденник 1739

Сьогодні почула такі слова: Молися за ті душі, щоб не боялися наблизитися до трибуналу Мого милосердя. Не припиняй [молитися] за грішників. Ти ж знаєш, як дуже Мені на Серці тяжать їхні душі, заспокій Мій смертельний смуток, роздавай Моє милосердя.

Щоденник 975

У першу п’ятницю тижня перед Причастям я побачила велику пушку, наповнену освяченими Частицями, якась рука поставила переді мною цю пушку і я взяла її в руку, а було в ній тисяча живих Частиць. Тут я почула голос: Ці Частиці прийняті душами, яким ти випросила ласку щирого навернення під час цього Великого Посту, а було це за тиждень до Великої П’ятниці. Цей день я провела у великому внутрішньому зосередженні, зрікаючись себе на користь душ.

Щоденник 640

...Ти обгорнув мене плащем Свого Милосердя, завжди пробачаючи мені мої гріхи. Ти ніколи не відмовив мені у Своєму пробаченні, навпаки, по Своїй великій милості Ти завжди обдаровував мене новим життям, життям ласки. Щоб я ні в чому не сумнівалася, Ти віддав мене під чуйну опіку Своєї Церкви, цій справжній чуйній матері, яка мене від Твого Імені утверджує у правдах віри і чуває, щоб я ніколи не заблукала. А особливо у трибуналі Твого милосердя моя душа зазнає цілого моря ласки. Ангелам, що впали, Ти не дав часу для покути, не продовжив для них часу милосердя.

Щоденник 1489

І знову прагну сказати три слова душі, яка рішуче прагне прямувати до святості і пожинати плоди, тобто мати користь від сповіді.

Перше: абсолютна щирість і відвертість. Найсвятіший і наймудріший сповідник не може силою влити в душу того, що прагне, якщо душа не буде щирою і відвертою. Нещира, скрита душа наражає себе у духовному житті на велику небезпеку, і Сам Господь Ісус не спілкується з такою душею на вищому рівні, бо знає, що вона не матиме користі з цих особливих ласк.

Друге слово – покора. Душа не матиме з Тайни сповіді належної користі, якщо не є покірною. Гордість утримує душу в темряві. Вона не знає і не хоче вникати вглиб своєї нікчемності, маскується і уникає всього, що могло б її вилікувати.

Третє слово – послух. Непослушна душа не отримає жодної перемоги, хоч би її сповідав Сам Господь Ісус. Найдосвідченіший сповідник не допоможе такій душі. Непослушна душа наражається на великі нещастя, вона не стане досконалішою і буде безпорадною у духовному житті. Бог щедро осипає душу ласками, але послушну душу.

Щоденник 113

Що стосується святої сповіді – буду вибирати те, що найбільше мене принижує і вимагає найбільше зусиль. Деколи дрібниця коштує більше, ніж щось більше. Під час кожної сповіді згадати Страсті Господа Ісуса і так будити в серці каяття. Наскільки дозволить Божа ласка – завжди вправлятися у досконалому жалю. На каяття присвячу більше часу. Перед тим, як приступити до сповідальниці, спочатку увійду у відчинене наймилосердніше Серце Спасителя. Коли відійду від сповідальниці, збуджу у своїй душі велику вдячність до Святої Трійці за це чудове і незбагненне диво милосердя, яке здійснюється в душі, а чим нікчемніша моя душа, то відчуваю, що море Божого милосердя вбирає мене і дає мені велику силу.

Щоденник 225

Про св. сповідь. Зі св. сповіді ми повинні винести дві користі:

  1. – до сповіді приходимо по зцілення;

  2. – по виховання – наша душа потребує постійного виховання, як мала дитина.

О мій Ісусе, добре розумію ці слова і знаю з досвіду, що душа тільки власними силами далеко не зайде, долатиме багато труднощів, нічого не зробить для Божої слави, постійно блукатиме, тому що наш розум темний і не вміє розпізнати власної справи. На дві речі звертатиму особливу увагу: перша – буду вибирати для сповіді те, що мене найбільше упокорює, хоч би це була дрібниця, але мені це коштує, і тому кажу; друга – буду вправлятися в розкаянні, не тільки під час сповіді, але під час кожного іспиту сумління [буду] збуджувати в собі досконалий жаль, а особливо, коли лягатиму на спочинок. Ще одне слово: душа, яка щиро прагне поступати в досконалості, повинна суворо дотримуватись порад, які дає керівник душі. Стільки святості – скільки залежності.

Щоденник 377

Одну річ я зрозуміла, що я повинна багато молитися за кожного сповідника, просячи світла Св. Духа, бо коли приступаю до сповідальниці, [а] перед тим не помолюся гаряче, то сповідник небагато зрозуміє з того, що йому розповіли.

Щоденник 647

Під час адорації на сорокаденному набоженстві Господь сказав мені: Дочко Моя, напиши, що мимовільні провини душ не стримують Моєї любові до них ні не заважають Мені єднатися з ними, але навіть найдрібніші добровільні провини тамують Мої ласки і такі душі не можу осипати Своїми дарами.

Щоденник 1641

О Христе, Ти і священик – одне ціле, піду до сповіді, як до Тебе, а не як до людини.

Щоденник 1715

Коли одного разу я мала явний сумнів, який виник у мене незадовго перед св. Причастям, раптом знову появився Серафим з Господом Ісусом. Я, однак, запитала Господа Ісуса і, не маючи відповіді, мовила до Серафима: Чи ти б не висповідав мене? А він мені відповів: Жоден дух на небі не має тієї влади. У ту ж мить освячена Частиця спочила на моїх устах.

Щоденник 1677